Norge: 30 dager igjen til avgang
Norge: 30 dager igjen til avgang

Norge: 30 dager igjen til avgang

En måned til avgang…

10. april for 95 år siden, dro luftskipet NORGE fra Roma på sin reise mot Nordpolen, med et mål om gjennomføre den første fullstendige flyvningen over Arktis. Project Shadow of Norge vil feire denne store historiske bragden gjennom en rekke initiativer og arrangementer som har som mål å formidle og virtuelt spore denne reisen.

Det vi ønsker å minnes

12. mai 1926 fløy luftskipet NORGE, som var bygd i Italia og registrert i Norge, over Nordpolen, og koblet dermed Europa og Amerika sammen for første gang gjennom en Arktisk transpolar rute som krysset det som inntil da var uutforskede områder. Ekspedisjonen, som offisielt gikk under navnet “Amundsen-Ellsworth-Nobile Transpolar Flight”, tok av fra Roma på den 10. april og kom endelig fram til landsbyen Teller i Alaska den 14. mai.

Reisen var delt opp trinnvis og var en rekord for et luftskip som NORGE; det var mellomlandinger i Storbritannia, Norge og Sovjetunionen; og i det sistnevnte landet ble NORGE værende relativt lenge for å forberede seg på det neste steget av reisen. I Sovjetunionen ble også et teknisk-vitenskapelig samarbeid opprettet mellom mannskapet og en rekke lokale institusjoner.

Ekspedisjonslederen på NORGE var den norske oppdageren Roald Amundsen (1872-1928). Han hadde satt mange rekorder på hans tidligere polarekspedisjoner og var den første personen til å nå Sydpolen den 14. desember 1911. Han var ansvarlig for institusjonell organisering og den konseptuelle planleggingen av reisen. NORGE, som teknisk sett het N1, var konstruert og styrt – både fra et operasjonelt og et logistisk perspektiv– av den italienske ingeniøren Umberto Nobile (1885-1978). Ekspedisjonen ble muliggjort gjennom avgjørende økonomisk støtte fra den amerikanske forretningsmagnaten Lincoln Ellsworth (1880-1951), som fikk en rolle som assisterende navigatør på luftskipet.

Initiativer

Project Shadow of Norge involverer utviklingen av en AR-app som vil gjøre det mulig for deg å se luftskipet på sin reise, i en historisk rekonstruksjon av hendelsene i sanntid og kommer til å være tilgjengelig på vårt ad-hoc nettsted og på sosiale medier. En webinar-serie vil bli foreslått innenfor prosjektets rammeverk for å fostre kulturell diskusjon rundt disse historiske begivenhetene.

Vi kommer med flere oppdateringer snart!

Oversettelse av Ragnar Ø. Aas

Lytte til tekstlyden